Türkçe




Köpek Destekli Terapi

İzlenme 3530

Köpek Destekli Terapi sosyal, duyusal, psikolojik,bedensel ve ruhsal problem yaşayan yetişkin ve çocuklarda dünyada uzun yıllardır kullanılmaktadır. Terapilerde köpeklerin vücut sıcaklığından, bio-ritimlerinden, tensel temaslarından ve kişiler üzerindeki motivasyon arttırıcı özelliklerinden faydalanılmaktadır. Merkezimizde Köpek Destekli Terapi 2007 yılından beri profesyonel olarak uygulanmaktadır. Bu amaçla yurtdışından gelen köpek eğitmeni tarafından profesyonel olarak eğitilmiş Labrador Retriver cinsi terapi köpeklerimiz Kömür, Joey ve Karbon terapist partnerleri ile birtlikte görev almaktadır.

 

 

KÖPEKLERİN TERAPİDEKİ FAYDALARI

1.Kişilerin ve çocukların empati kurmasını kolaylaştırır.

Çocuklar köpekleri kendileri ile akran gibi görürler. Onlarla vakit geçirmeye başladıktan bir süre sonra vücut dillerini okumaya başlar. Çünkü köpekler çok yalın ve her zaman nettir. Çocuklar bu şekilde karşısındaki kişi ile empati kurmayı öğreniyorlar.

2.Dışa odaklanabilme

İç dünyasına kapanma ile ilgili sorunları olan çocuk ya da yetişkinlerde köpekler; çevreye odaklanmaya ve çevre ile iletişim kurmalarına yardımcı oluyorlar.

3.Beslenme

Köpeklerini besleyen çocuklar bu beceriyi kendi beslenmelerine yansıtmada daha da kolaylık yaşıyorlar.

4.Emosyonel stabilite

Dost canlısı ve sakin bir köpek, hasta ve terapisti arasında bir güven duygusu oluşmasına sebep oluyor. Çocuklar köpekleri izlerken, onunla oynarken yada onlardan bahsederken bile mutlu oluyor ve eğleniyorlar. Bu dönemde motivasyonları artıyor ve öğrenmeleri hızlanıyor.

5. Kabul edilme ve öz saygının artması

Köpekler insanlar gibi kişinin nasıl göründüğü ya da ne söylediği ile ilgilenmezler, ön yargıları yoktur. Bu nedenle onlarla iletişim kurmak ve onlar tarafından kabul edilmek daha kolaydır. Kendisinin dahi görmek istemediği ellerinin köpek tarafından yalanması ve onun sevgisi için kuyruğunu sallayıp kucağına yatması kişinin öz saygısının geri gelmesine ya da oluşmasında yardımcı oluyor.

6.Sosyalizasyon

Çalışmalarda;

a.Hastalar arasında

b.Hastalar ve terapist arasında

c.Hastalar, terapist ve aileler arasında eğlenceli bir etkileşim olduğu gözlemlenmiş.

Ve biz bunu birebir kendi çalışmalarımızda gözlemliyoruz. Çocuklar birbirlerine hemen kömürü anlatıyorlar ya da Joey o gün enteresan bir şey yaptı ise diğer kişilerle hemen onu paylaşma isteği duyuyor ve iletişim becerisine yardımcı oluyor. Diğer tanımadığı ama aynı köpekle oyun oynayan çocukları merak ediyor.

7. Mental stimülasyon

 

Köpekler kişilerin ve çocukların dikkatini toplayabilme, iletişim becerilerine, ifade edici dilin artmasına, yakın ve uzak hafızanın güçlendirilmesine olumlu etkide bulunuyorlar.

8. Fizyolojik

Çoğu insan tanıdığı hayvanlarla birlikte iken rahattır. Bu durumda iken yapılan testler yüksek kan basıncının ve kalp ritminin azaldığını göstermiştir. Bizim gözlemlerimizde ise köpeğe temas ederek yatan çocuklarda belli bir süre sonra genel vücut tonusunda azalma olmaktadır.

Taktil stimülasyom vermek adına eller ve ayakları köpek tarafından yalandığı zaman tonusun azaldığını ve taktil stimülasyon verilen yerlerde kontrolün arttığını gözlemledik. Vücut algısı artıyor ve uzuvlarını uzun süre hissedebiliyorlar. Uzun süre çalıştığımız çocuklarımızda ise özellikle kognitif olarak iyi olan ve rahat kooperasyon kurduğumuz çocuklarda hareket kontrolü ve tonus kontrolünde daha başarılı olduklarını gözlemledik.

9. Motivasyon

Uzun zaman aynı tedaviyi görmek zorunda olan kişi ve çocuklarda terapiye bir köpeğin girmesi oldukça motive edici oluyor. Oynanan oyunlar çeşitlendikçe çocukların aktif hareketliliği de spontan alarak gelişiyor. Çocuklara çok zorlanarak yaptıracağınız aktiviteleri köpekle birlikte kendileri yapmak istiyor. Kaşık kullanma ve beslenme becerisini çocuk köpeğini besleyerek daha kolay öğreniyor ve bunu kendi beslenmesine yansıtıyor. 

Kaba ya da ince kavrama becerisi için çeşitli şekillerde sapı olan fırça ile köpeğini tarayarak bu beceriyi oldukça istekli olarak yapıyor.

Tek ayak üzerinde dururken karşı alt ekstremitenin hareketi ve tüm bunlarda duruş ve hareket kontrolü hedeflediğiniz bir çocukta normal çalışmada ekstra motivasyona ihtiyacınız varken, köpeği ile kalecilik oynayan bir çocukta bu çok daha kolay oluyor v.b.


29/04/2025 Gün Ortalama:0  Bugün32 ziyaret var  Sitede 2 Kişi var  IP:3.144.104.136